Schroth yöntemi ile skolyoz tedavisi: Doğru egzersiz, sağlıklı omurga
Özel Keşan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Yalınkılınç ve Fizyoterapist Gamze Tuç, yaptıkları açıklamada schroth yöntemi ile skolyoz tedavisi hakkında bilgi verdi.
28/03/2025 17:18 | Son Güncelleme : 03/04/2025 08:31 | Okunma Sayısı : 125 | admin

Yalınkılınç ve Tuç’un aktardığı bilgiler şöyle:
Tıp dilinde skolyoz olarak tanımlanan omurga eğriliği, omurganın sağa veya sola doğru yer değiştirmesi ve aynı zamanda kendi etrafında dönmesi sonucu ortaya çıkan omurganın üç boyutlu deformitesidir. Omurga deformiteleri arasında en sık karşılaşılan skolyoz ilerleyen evrelerde son derece ciddi duruş bozukluklarına neden olan bir problemdir. Çoğu olguda, skolyozun oluşum sebebi bilinmemektedir. Skolyozun kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik faktörler, hızlı büyüme, duruş alışkanlıkları, teşhis edilebilen nörejenik sebepler skolyoz oluşma riskini artırabileceği düşünülmektedir. Skolyotik omurga (eğriliğe sahip olan omurga) ergenlikte ortalama 10-12 yaş grubu çocuklarda hızlı ilerleyiş gösterebilmektedir. Bu yaş grubunda skolyoz görülme olasılığı kızlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla olmaktadır.
Peki; çocuğumda skolyoz olduğunu nasıl anlarım?
Çocuğunuzda skolyoz olduğunu anlamanızı sağlayacak birçok belirti vardır.
1- Omuzlarda asimetri: Omurganın yana doğru egriligi, bir omuzun diğerinden daha yüksek görülmesine yol açabilir.
2-Kürek kemiklerinde asimetri: Bir kürek kemiği diğerine göre daha çıkıntılı veya yüksekte görülebilir. Çocuk öne doğru eğildiğinde sırt bölgesinde bir çıkıntı görülebilir.
3- Kalçalarda asimetri: Kalçalar arasında dengedizlik veya bir tarafa doğru kaymalar olabilir.
4- Bel hattında asimetri: Skolyozlu omurga yana eğildiğinden sebep bel kaslarında ve kemik yapılarında dengesizlik gelişir. Bu zamanla duruş bozukluklarına yol açabilir ve kişinin günlük hareketlerini etkileyebilir.
Aileler çocuklarının duruşunu ve vücut gelişimlerini düzenli olarak izlemelidir. Eğer herhangi bir belirti fark edilirse hemen bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Erken tanı, tedaviye başlamak ve skolyozun ilerlemesini kontrol altında tutmak açısından önemlidir.
Skolyoz nasıl tedavi edilir?
Skolyoz tedavisi, eğriliğin derecesine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Skolyoz tanısı alan birey sahip olduğu eğriliğin derecesine göre fizik tedavi programı belirlenir.
Son yıllarda skolyoz tedavisinde egzersiz tabanlı bir yöntem olan Schroth yöntemi dikkat çekmeye başlamıştır. Bu yöntem skolyoz tedavisinde doğal ve etkili bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Eğriliği düzeltmeye çalışmakla birlikte, vücutta daha dengeli bir duruş ve kas yapısı oluşturarak, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Erken tanı ve düzenli tedavi ile yöntem skolyozun ilerlemesini durdurabilir veya önemli ölçüde iyileştirebilir. Ancak her birey için tedavi süreci farklıdır ve bu yöntemin başarısı düzenli ve doğru şekilde uygulanmasına bağlıdır.
Tedavi, skolyoza özgü bireysel egzersizlerin ( Schroth egzersizleri) yanı sıra korse kullanımı da değerlendirilir. Skolyoz tedavisinde kullanılan Lyon metodu hasta eğitimi, doğru korse seçimi ve kullanımı, hastanın posturündeki bozukluklarını fark etmesi ve bunu kontrol edebilmesini temel alır. Skolyoza özgü egzersizler ve skolyoz korsesi ameliyatsız skolyoz derecesini düşürmek için kullanılan temel tedavi yöntemleridir. Uluslararası Skolyoz Ortopedi ve Rehabilitasyon Tedavi Derneği (SOSORT) tarafından kabul edilen Schroth ve Lyon tedavi modaliteleri hastanemizde uygulanmaktadır.
Skolyoz ileri pozisyonlarda ve fizik tedavi ve egzersizle düzelmezse cerrahi girişim düşünülür.






Bunlar da ilginizi çekebilir
İçişleri Bakan Yardımcısı Turan, Keşan’daki barınakta ‘doğal yaşam alanı’nı inceledi
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, bugün Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’ndeki ‘doğal yaşam alanı’nda incelemede bulundu.
1 gün önceİbrice Limanı’nda kıyıdan oltayla dev orkinos yakaladı
İbrice Limanı’nda kıyıda oltasıyla avlanan amatör balıkçı Ufuk Çakır (33), 130 santimetre uzunluğunda, 30 kilo ağırlığında orkinos yakaladı.
3 gün önceSchroth yöntemi ile skolyoz tedavisi: Doğru egzersiz, sağlıklı omurga
Özel Keşan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Yalınkılınç ve Fizyoterapist Gamze Tuç, yaptıkları açıklamada schroth yöntemi ile skolyoz tedavisi hakkında bilgi verdi.
5 gün önce