Yazla: MEB’in beceriksizliğinin bedelini öğretmenler ve öğrenciler ödüyor
Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihtiyaç ve norm fazlası öğretmenlerin listelerini 11 Nisan 2025 tarihinde duyurduğunu ifade eden Yazla, “Açıklanan listeye göre farklı branşlarda Keşan da 148 İl genelinde 576 öğretmene ihtiyaç var. Yine açıklanan listeye göre farklı branşlarda Keşan da 51 İl genelinde 572 öğretmen norm fazlası durumundadır. İl genelinde en fazla norm fazlası 134 öğretmenle İngilizce, en fazla ihtiyaç olan branş 115 öğretmenle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşları olmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır çözüme kavuşturamadığı derslik/okul yetersizliği, öğretmen açığı, plansız atamalar ve yönetim kadrosundaki keyfi uygulamalar; öğretmenleri norm fazlası haline getirip, zorunlu resen atamalara tabi tutmaya devam ediyor. Her sene daha karmaşık bir hale gelen proje okulları, partizanca yapılan atamalar, seçmeli derslerdeki plansızlık ve sürekli değişen ders saatleri gibi sorunlar, eğitim sisteminin temel taşı olan öğretmenleri zorunlu göçe zorlamaktadır” dedi.
Öğretmenlerin, hayat düzenlerini altüst eden bu zorunlu atamalar nedeniyle sürekli yer değiştirmek zorunda kalırken, öğrencilerin de sık sık öğretmen değişikliği yaşamakta ve eğitim süreçlerinin zarar görmekte olduğunu dile getiren Yazla, “MEB'in plansızlık ve öngörüsüzlüğü yüzünden oluşan bu norm fazlası problemi, yalnızca öğretmenlerin değil, öğrencilerin de eğitim hakkına zarar vermektedir. Eğitimde sürekli değişikliklerle dayatılan bu güvencesizlik, öğretmenlerin mesleki huzurunu ve verimliliğini düşürmekte, ülkenin dört bir yanında eğitimin niteliğine darbe vurmaktadır. Bu sorunun köklü ve kalıcı bir şekilde çözülmesi, öğretmenlerin zorunlu atamalara mahkûm edilmeden görevlerini güven içinde yapabilmesi için MEB'in sorumluluk alması gerekmektedir. Özellikle öğretmen açığının yoğun olduğu bölgeler için teşvik edici ve kalıcı önlemler alınmalı; öğretmenlerin özlük haklarını, yaşam düzenlerini ve eğitimde sürekliliği koruyacak sürdürülebilir bir çözüm geliştirilmelidir. Norm kadro kargaşasının en büyük sebebi, MEB ‘yaptım oldu’ mantığı ile aldığı yeni kararlar ve uygulamaya koyduğu bu kararlardır. Her sene değişen ders saatleri, her sene değişen seçmeli dersler gerek siyasi erkin gerekse yandaş sendikanın istekleri doğrultusunda yapılan keyfi öğretmen görevlendirmeleri ve atamalarıdır. Bu nedenle, hukuki açıdan açık, anlaşılır, karar ve uygulamaları denetlenebilir, güvenilir ve istikrarlı hükümler içeren yeni bir düzenleme yapılması artık zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu.
Erol Yazla, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Eğitim-İş olarak, MEB’in yarattığı sorunları öğretmenlerin sırtına yükleyerek yapılan zorunlu resen atamalara karşı olduğumuzu ve bu dayatmaların son bulması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz. Norm fazlası konuma düşürülen üyelerimize her türlü hukuki desteği vereceğiz. Eğitimdeki her krizin yükünü öğretmenlere fatura eden yaklaşımların karşısında, öğrencilerimiz ve eğitim çalışanlarımız adına haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”