3 telli saz ustası Parmaksız, enstrümanı gelecek kuşaklara aktarmak istiyor
Keşan’da 15 metrekarelik atölyede Teke Yöresi'nde çalınan Yörüklere ait bir çalgı türü olan 3 telli saz yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı Ahmet Uğur Parmaksız (55), yetiştirecek çırak bulamadığını belirterek, amacının 3 telli sazın gelecek kuşaklara da aktarılması olduğunu söyledi.
02/03/2025 12:37 | Son Güncelleme : 21/05/2025 23:37 | Okunma Sayısı : 141 | admin

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye'deki geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek amacıyla somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarına verilen 'Sanatçı tanıtma kartı' sahibi olan Ahmet Uğur Parmaksız, atölyesinde elle yaptığı 3 telli sazları Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkelere de pazarlıyor. Parmaksız, 3 telli sazın ustasının göstermesiyle yaparak öğrenilebilecek bir enstrüman olduğunu ifade ederek, yeni ustaların yetişmesini istediğini kaydetti.
ÇIRAĞI YETİŞMİYOR
3 telli sazın Türkiye’de az sayıda usta tarafından yapıldığını dile getiren Parmaksız, “Benim bildiğim 6-7 kişi var. Bu sazı bir şekilde korumamız gerekiyor. Bu saz zaman içerisinde yok olacak. Türkiye’de uzun sap ve kısa sap sazlar popülerdir. Erdal Erzincan bir rakam açıkladı ve Türkiye’de yılda 2 milyona yakın saz satılıyormuş. Tabi bu sazların içerisinde el yapımı sazların oranı çok az. Seri imalat yapılan sazlar var. Tabi bunlar ucuz. İnsanlarda da ucuza sahip olma isteği var. Ama 3 telli sazı yapan çok az olduğu için ileride ortadan kaybolacağını düşünüyorum. Çırağı yetişmiyor. Bu böyle 2 günde evde kendi kendine yapılabilecek bir saz değil. İnsanlar dışarıdan baktığında diyor ki, ‘Bu küçük bir şey, ben bunu yaparım’ Öyle değil. Bunun içinde ciddi bir hesap kitap işi var. Her tarafında bir oran var. Güzel ses çıkarmasını istiyorsanız bunun için ciddi bir çalışma yapmanız gerekiyor. Bunu elle oyuyorsunuz. Ciddi bir emek istiyor. Malzemelerde rastgele sıradan bulunanlardan değil. Sıradan bir marangozdan alamazsınız. Profesyonel enstrüman malzemeleri satan yerlerden almanız gerekiyor. Her ağaçtan enstrüman olmaz” dedi.
HER ŞEYİ ÇOK AYRINTIDIR
3 telli saz yapımının okumak ya da araştırmakla olmadığını birebir tecrübeye dayandığını kaydeden Parmaksız, “Ben Kemal Eroğlu’ndan öğrendim her şeyi. Birebir atölyede yaparak öğrendim. Bana bütün ayrıntılarını gösterdi. Nasıl tesviye yapılır, nasıl simetrisine bakılır, kalıbı nasıl çıkarılır, sap nasıl inceltilir, kapağın bombesi, kalınlığı bütün ayrıntıları görerek öğrendim. Çok ince ayrıntılar var. Bunları görmeniz, yapmanız lazım. Her şeyi çok ayrıntıdır. Bu ayrıntıları da usta size göstererek aktarabilir. Bu konuda yazılan yazıları bende okuyorum. Ama yazılanlarla bir yere kadar. Umarım bu sanatın meraklıları artar, yeni ustalar yetişir” diye konuştu.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Enez’deki ABD’li firmadan fabrikaya RES projesi
Enez’de, ABD’li firmaya ait bentonit işleme fabrikasında, elektrik üretimi amacıyla bir türbinli RES projesi için ÇED süreci başlatıldı.
7 saat önceKeşan'da fuar heyecanı 27 Mayıs’ta başlıyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Esnaf Odaları ve Keşan Ziraat Odası ve Keşan Süt Üreticileri Birliği iş birliğinde, Keşan Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuarı 27-31 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
8 saat önceOp. Dr. Aydın, kafa travmaları ve omurga kırıklarının tedavisi hakkında bilgilendirdi
Özel Keşan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Aydın, yaz ile birlikte artan kafa travmaları ve omurga kırıklarının tedavisi hakkında bilgi verdi.
8 saat önce