Uzm. Dr. Tavşanoğlu, ‘Hekim ve Sağlık Sistemi’ hakkında bilgilendirdi
Özel Keşan Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tayyar S. Tavşanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada hekim ve sağlık sistemi hakkında bilgiler verdi.
16/01/2025 15:58 | Son Güncelleme : 05/04/2025 01:09 | Okunma Sayısı : 142 | admin

Ülkemizde hekim olmak için 6 yıllık tıp eğitimi almak gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Tavşanoğlu, “Bu eğitimi tamamlayanlar pratisyen hekim unvanı alırlar. Daha sonra sınavla girilen branş uzmanlıklarında 4-5 yıl eğitim aldıktan sonra uzman hekim olunur. Yani toparlarsak uzman hekim olmak için 12 yıllık temel eğitim sonrası 6 yıl tıp eğitimi ve 5 yıl uzmanlık eğitimi ile toplam 23 yıllık eğitim gereklidir. Bir başka deyişle 6 yaşında ilk okula başlayan bir kişi en erken 29 yaşında uzman doktor olabilmektedir. Ülkemizde sağlık sistemi üç basamaklıdır. 1. basamak: Aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezleri (eski sağlık ocakları bu görevleri yapardı). 2. basamak: devlet hastaneleri ve özel hastaneler, 3. basamak: Eğitim kurumları bulunan hastaneler. 1. basamak sağlık hizmetleri iyi bir şekilde düzenlenmezse doğaldır ki; temeli bozuk bina gibi sistemde sağlıklı olmaz” dedi.
SİSTEMİN DOĞRU ÇALIŞMADIĞI GÖZLENMEKTEDİR
20 yıldır devam eden aile hekimliğine bakılınca sistemin doğru çalışmadığının gözlenmekte olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tavşanoğlu, “Burada önemli olan faktörlerin başında aile hekimlerinin bu konu hakkında yeterli eğitimi almamaları gelmektedir. Aile hekimliklerini birer ticarethane gibi değerlendirilip hasta sayısına göre ücretlendirmeye girmek ayrı bir handikaptır. Nasıl ki cemaati az diye bir imama az maaş vermiyorsak ya da tüm parayı imama verip müezzinini sen tut masrafları sen yap karını da et demiyorsak aile hekimlerini de bu sistemden kurtarmak gerekir. Bağlı hasta sayısına bakılmaksızın eğer gerekiyorsa hasta memnuniyetine bakılıp ücretlendirme anlamlı olabilir. Burada şunu özellikle belirtmek isterim bu kapsamda sağlık ocaklarını yani sosyalizasyon sistemini yeniden gözden geçirmek anlamlı olacaktır. Sağlıkta önemli ve ucuz olan hastalıkları tedavi etmek değil insanların hasta olmasını engellemektir. Yani koruyucu hekimliktir. Sağlık ocakları da bu hizmeti uzun yıllar hakkıyla yerine getirmişlerdir. Kişiler 1. basamakta muayene olmadan 2. basamağa gidememelidir. Politika olarak aile hekimlerine hasta sevk etmeyin, ederseniz paranızdan keserim demekle belli garanti hasta sayısı üzerinden şehir hastaneleriyle anlaşma yapmak tam bir tezattır. Kural aile hekimlerinin baktığı hasta sayısını arttırmak ikinci basamakta bakılan hasta sayısını azaltmak olmalıdır. Sağlıkta tasarruf yapılacaksa bu aile hekimlerinin gelirinden değil de şehir hastanelerine verilen garanti ücretlerden olmalıdır. 2.basamak sağlık hizmetlerine gelince bunlarda önemli sorun yeterli ve kaliteli uzman hekim bulamamaktır. Ancak zorunlu hizmetle bu hastaneye gelen genç arkadaşlar fazla suya sabuna dokunmadan sürelerini doldurmak ve istediği başka yere yerleşmekle uğraşmaktadırlar. Performans sistemi son derece yararsız bir sistemdir. Hekimi sadece baktığı hasta sayısı üzerinden ücretlendirirseniz sağlık hizmetlerinde kalite kalmaz. Hastane başhekimleri de kurum başarılarını baktıkları hasta sayısı üzerinden değerlendirir. Kalite daima devre dışı kalır. Bu kapsamda özel hastanelerde hastaların parasını kapmak için oluşturulmuş kurumlar değil de parası olan daha konforlu ve daha kaliteli hizmet veren kurumlar olarak görülmelidir. Hükümetler özel hastaneleri mutlaka denetlemeli ama sırf vatandaşa şirin görünmek için kötüleme yapan popülist yaklaşıma yönelmemelidir. 3. basamak hizmetleri eğitim hastanelerini kapsar. Bunlar üniversiteler ve şehir hastaneleridir. Üniversiteler hasta bakmakla birlikte aynı zamanda doktor ve uzman doktor yetiştiren kurumlardır. Bu kurumlarda hasta memnuniyeti kadar yetiştirilen kişilerin memnuniyeti de önemlidir” diye konuştu.
EĞİTİM KURUMLARINDAKİ HOCALAR MUTLAKA EKONOMİK YÖNDEN DESTEKLENMELİDİR
Uzm. Dr. Tayyar S. Tavşanoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Üniversitedeki bir hoca devlet hastanesinde çalışan bir arkadaşından düşük ücret yada aynı ücreti alıyorsa yaptığı işi sorgular. Özel sektöre geçip daha çok para kazanma isteğini düşünür. Sağlık politikaları bunu önlemek için bazı önlemler aldılarsa da bunlar yeterli değildir. Hastalar bir şekilde bu hocalara ulaşabilir ama bu hocalar eğitim fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu nedenle eğitim kurumlarındaki hocalar mutlaka ekonomik yönden desteklenmelidir. Ayrıca her İle bir eğitim hastanesi açmak iyi gibi görünse de yeterli ve yetkin hoca olmaması nedeniyle kalitesiz hekimlerin yetişmesine neden olabilir. Bunu ortadan kaldırmak için okul bittikten sonra merkezi bir yeterlilik sınavı gerekebilir. Yoksa insan sağlığı gibi önemli bir sorunu yetkin olmayan ellere bırakıp geri dönülmez sonuçlara ulaşabiliriz. Özellikle pandemi sonrası Tıp Fakültesi öğrencilerinin ileri derecede pratik eğitim eksikliği gözlenmektedir. Bu konuda iyi değerlendirilip mesleki yaşama başlayan hekimin her yönden yeterli olması sağlanmalıdır.”
ŞEHİR HASTANELERİ
Şehir hastaneleri hakkında da konuşan Uzm. Dr. Tavşanoğlu, şunları kaydetti: “Bir diğer eğitim hastaneleri de Şehir Hastaneleridir. Bu hastaneler tıp eğitimi vermemekte tıpta uzmanlık eğitimi vermektedirler. 2016 yılında kurulan şehir hastanelerinin 9 yıllık tarihi mevcuttur. Sağlık hizmetlerini metalaştırıp yap-işlet-devret anlayışıyla özel sektöre sunulan şehir hastanelerinin tarihi iyice incelenmelidir. Gerek devlet, gerek üniversiteler, gerek sağlık çalışanları ve gerek halk tarafından artıları ve eksileri iyice değerlendirilip düzenlemeler yapılıp yollarına devam etmelidirler. Bu şirketlere garanti hasta sayısı verilmesi ve hastaları bu hastanelere yönlendirme politikaları mutlaka değiştirilmelidir. Şehir hastanelerine hasta temini için Üniversite Hastanelerine kısıtlamalar getirilmesi asla düşünülmemelidir. Çok büyük ölçekli şehir hastanelerinin yönetim sorunu, merkezden uzak olmaları nedeniyle ulaşım sorunu gibi önemli sorunları vardır. Bitirmeden söyleyeceğim öneriler ise şunlardır. İlaç tüketimini azaltma yolları bulunmalıdır. Her türlü tıbbi cihaz, ilaç ve malzeme üretimine geçilmelidir. Ülke için katkısı nedeniyle sağlık turizmi yapan kuruluşlar denetlenmeli ve desteklenmelidir.
HEKİMLERİN SORUNLARI
Son olarak hekimlerin sorunlarını sıralayan Uzm. Dr. Tavşanoğlu, “Çok fazla hasta bakmak zorunda kalmaları. Performans gibi adil olmayan bir sistem kurallarına göre ücretlendirilmeleri. Bu ücretlendirmelerin emekliliklerine yansımaması. İş güvenliğinin olmaması. Zorunlu hizmetlerin olması. En önemli sorun ise hekimlerin tüm haklarını savunacak olan gerçek anlamda grev-toplu sözleşme haklarına sahip olan sendikalarının olmamasıdır” ifadelerini kullandı.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Keşan Türkü Dostları Derneği’nin konseri 12 Nisan’da
Keşan Belediyesi’nin, Keşan Türkü Dostları Derneği’nin işbirliğinde hazırladığı Türk Halk Müziği Konseri, 12 Nisan 2025 Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek.
13 saat önceİçişleri Bakan Yardımcısı Turan, Keşan’daki barınakta ‘doğal yaşam alanı’nı inceledi
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, bugün Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’ndeki ‘doğal yaşam alanı’nda incelemede bulundu.
3 gün önceİbrice Limanı’nda kıyıdan oltayla dev orkinos yakaladı
İbrice Limanı’nda kıyıda oltasıyla avlanan amatör balıkçı Ufuk Çakır (33), 130 santimetre uzunluğunda, 30 kilo ağırlığında orkinos yakaladı.
5 gün önce